ZABRANJENI GRADOVI RUSIJE: Ima ih više od 45, u njima živi i radi 1.300.000 stanovnika koji prave atomske bojeve glave i rakete!

ZABRANJENI GRADOVI RUSIJE: Ima ih više od 45, u njima živi i radi 1.300.000 stanovnika koji prave atomske bojeve glave i rakete!

04.05.2021. 19:44h
*

U današnoj Rusiji priče kažu da postoji 45 zabranjenih gradova koje od spolja i iznutra obezbeđuje vojska, a ulazak je dozvoljen samo sa posebnom dozvolom. U tim gradovima prema nekim procenama živi i radi, obazuje se i vaspitava decu 1.300.000 stanovnika.

Početkom 21 veka ruskoj i svetskoj javnosti otkrivena je decenijama najstrože čuvana sovjetska tajna: imena gradova, instituta, naučnih istraživačkih centara, laboratorija i poligona na kojima su razvijali, pruočavali i proizvodili smrtonosno hemijsko i biološko oružje. Kao na filmskoj traci ređala su se imena gradova poput: Zagorska (kompleks za proizvodnju virusnih oružja), Kirov (prva sovjetska fabrika za proizvodnju antraksa), Stepenogorsk (naučno eksperimentalna i proizvodna baza smrtonosnog antraksa), Sverdlovsk (fabrika antraksa), Lenjingrad (Insitut za ultračistu biološku upotrebu, koja je proučavala prilagođavanje krstarećih raketa za raspršivanje klica), Obolensk (Centar za proučavanje upotrebne mikrobiologije), ostrvo Vozordženije (najveći poligon za biološka ispitivanja na otvorenom), Vektor (sibirski institut, najveći i najsofisticiraniji pogon za proučavanje i proizvodnju virusa kao biološkog oružja), Biopreparat (preduzeće koje je združivalo sve biološke institute), kao i ostale čija lista je veoma dugačka.